Zaterdag 8 juni 2024
De weergoden waren ons deze keer goedgezind. Onder een blauwe hemel met een stralende zon hielden we de Algemene Vergadering van onze VZW.
Laurent, onze voorzitter, verwelkomde ons met een aangepast discours.
We waren voldoende zodat de vergadering kon door gaan en alle punten werden goedgekeurd!
Rond 10u30 kwam de herboriste van Nature et Progrès langs. Het was een superleuke dame die ons meer info gaf over alle eetbare wilde planten die in onze tuin groeien. In het najaar plannen we een workshop koken onder haar deskundige leiding.
Zaterdag 25 mei 2024
Sinds oktober 2023 regent het…
We worden een beetje wanhopig want de slakken lusten alles: jonge plantjes, meerjarige planten,…
Zaterdag 20 april 2024
Opendeurdag in samenwerking met Tomorrode tijdens de week van de autonomie.
De weergoden waren ons niet goedgezind, er kwamen niet veel bezoekers, maar we maakten er toch een leuke voormiddag van.
Op het programma:
Kutselen met natuurlijke materialen
biodiversiteit onderzoeken
blotevoetenpad
bokashi
en natuurlijk waren er proevertjes met produkten uit de tuin.
Zondag 24 maart 2024
Om 10 uur hadden we afspraak met Maryse en André om de bokashi open te maken.
Maryse controleert even of het gewenste resultaat bereikt is.
De bladbokashi werd goedkeurd!
Hierna verspreiden we het materiaal over de lasagnebedden.
En het groentenbed werd terug in de oorspronkelijke staat hersteld.
De maand stond alvast goed. Duimen maar dat alles verder goed groeit en bloeit. Wij hebben er alvast een goed gevoel bij. Bedankt aan alle helpers!
zaterdag, 2 maart 2024,
Tuinwerkdag bij Let’s Plant. De thermos thee van Tuur staat al klaar, Rita maakte soep die Herman rond de middag naar de tuin brengt.
De zon schijnt, de lucht is blauw, de vogeltjes fluiten. Op het programma: de takken van de hazelaars verhakselen (met de ‘hakselaar’ van de burgemeester). De hazelaars werden een paar weken eerder door het Regionaal Landschap Pajottenland&Zennevallei met handgereedschap geveld. De snippers vangen we op in kruiwagens en voeren we af naar de tuin, waar ze verschillende toepassingen zullen krijgen. De opgebouwde koolstof blijft dus in het park en zo houden we de kringloop gesloten. De hazelaars gaan teruggroeien.
Bedankt André, Bruno, Guy, Herman, Jeanine, Jill, Jack, Lydie, Pierre, Rita en Tuur.
Samen sterk!
Februari 2024
Net als het najaar van 2023 is ook het voorjaar van 2024 nat! Doornat!
Het Regionaal Landschap gaf een workshop ‘hakhout en knotten met handgereedschap’ in het park. Net als voorgaand jaar wordt er verder gesnoeid door de werkploegen van Natuur en Bos.
Door deze 2 activiteiten zijn er massa’s hout beschikbaar op het terrein. Een deel werd al verzaagd om paadjes aan te leggen in het voedselbos.
We willen ook graag een heel deel verhakselen zodat we genoeg materiaal hebben om te mulchen. We krijgen een hakselaar ter onzer beschikking en op zaterdag 2/3/2024 gaan we hiermee aan de slag
Op 1 januari 2024 kwam er een nieuwe concierge in de Boesdaalhoeve. Voor ons is het een grote aanwinst want Tuur is niet alleen concierge maar ook een grote natuurliefhebber.
Welkom Tuur!
In januari 2024 lag onze tuin onder een mooi sneeuwtapijt
Op woensdag 27 december 2023 verzorgde Maryse Decuyper voor ons een workshop bladbokashi.
Op internet vond ik volgende omschrijving:
Bladbokashi maken betekent dat je de bladeren gaat fermenteren. Dit is een natuurlijk proces, dat ook in de bossen van nature plaats vindt. Dit doe je met Effectieve micro-organismen met name Microferm.
Dankzij de fermentatie die 12 weken duurt, wordt de hoop bladeren anaëroob (zonder zuurstof) omgezet in een voorgefermenteerde massa. Als dit over de bodem in een laagje verdeeld wordt, gaan de bodemorganismen in de grond aan de slag om dit verder te verteren, net zoals bij het principe van mulchen. Het verschil zit hem in de fermentatie. Door de fermentatie gaat de vertering van de bladeren sneller plaatsvinden met minder verlies door oxidatie.
Met de bladbokashi voeg je bovendien een bom micro-organismen aan de bodem toe waardoor het bodemleven extra wordt gestimuleerd in vergelijking met het gewone mulchen.
Maryse en ook André zijn grote fan van bokashi, passen dit volop toe in hun tuin en willen ook ons warm maken voor deze techniek.
Rond 14 uur verzamelden we op de tuin. We waren met een 15-tal personen, groot en klein en alle handen werden gebruikt. Maryse gaf nog meer uitleg over bokashi en hoe we te werk zouden gaan. Het werk was vlug verdeeld: er werd een brede greppel gegraven. In deze greppel legden we een grote plastiek (zonder gaten). Intussen werden bladeren in het park verzameld en door de grasmachine vermalen. Kleine maar stevige armen zorgden er voor dat het bladmateriaal ter plaatse kwam en goed werd aangestampt zodat er zo weinig mogelijk lucht tussen de bladeren bleef.
We overgoten de bladeren met Microferm, een verzameling van goed werkende micro-organismen en mengden de bladeren met kleimineralen ( vasthouden van vocht in de bodem), zeeschelpenkalk (regelen van de zuurtegraad) en vulkaan granulaat (toevoeging van mineralen en oligo-elementen). Alle 4 de producten nodig voor een optimaal fermentatieproces.
We zullen de bladbokashi voor een deel gebruiken als strooisellaag op de bedden. Op de plaats waar we hebben gewerkt zullen we het overige deel mengen met de aarde om het microbieel leven een boost te geven
André schatte dat we ongeveer 1,5 m2 maakten. Deze bokashi laten we nu een 3-tal maanden ongemoeid. Eind maart, begin april maken we de bokashi open en verdelen we het materiaal over de tuin.
Het was een leerrijke, gezellige, vermoeiende… namiddag. Maryse en André konden alvast hun enthousiasme aan ons doorgeven.
Bedankt voor alle helpende handen.
10 december 2023
De voorbije maanden waren nat en koud.
De groentebedden en het voedselbos liggen er troosteloos bij.
We zoeken dringend materiaal om de bodem te voeden en te bedekken.
Intussen maakte Laurent mooie poortjes aan de tuin en versterkte hij de haag.
29 octobre 2023
29 oktober 2023
Het is weeral een tijdje geleden dat we iets gepost hebben, hoog tijd dus voor een berichtje!
We hebben goed nieuws: Sophie en Nicolas en kinderen, buren van Sophie en Laurent komen ons team versterken. WELKOM !
Het was vooral een natte zomer en dat zagen we goed in de tuin. Alle tomaten kregen de tomatenziekte en veel van onze vaste planten en bomen kregen roetvlekken.
We waren ook allemaal heel verontwaardigd dat nadat er van onze bessen en druiven gesmuld werd, ook iemand het nodig vond om 4 van onze mooie pompoenen te stelen.
We proberen volgend jaar verschillende manieren uit zodat dit niet meer voor komt. Iedereen mag genieten van de oogst, maar we verwachten toch ook een tegenprestatie in de vorm van een handje helpen, of …
We blijven nog een tijdje bezig in de tuin:
- Sophie en Laurent ontdekten dat de kruipende boterbloem probeert om de tuin te veroveren, maar dit gaan we zo goed mogelijk bestrijden.
- We willen ook paadjes aanleggen in het voedselbos.
- We willen ook het middenste bloemenperk vergroten.
- De takkenwal moet hersteld worden
- En fruitbomen die onder de kastanjelaar staan, krijgen niet voldoende water en groeien niet. We verplaatsen ze naar een beter stuk van de tuin.
Donderdag 31 augustus 2023
In de tuin staan een paar opvallende planten:
Volgens obsidentify is het :boomspinazie
Boomspinazie (Chenopodium giganteum) is een nauwe verwant van onder andere tuinmelde, quinoa, en van het onkruidje melganzevoet. Boomspinazie heeft een karakteristieke roze kleur in de toppen. De jonge scheuten kunnen een salade opfleuren, het oudere blad wordt gekookt als spinazie. De planten worden uiteindelijk zo’n twee meter hoog. Dat geld dan echter voornamelijk voor jonge planten, want tijdens en na de bloei vervaagt het aandeel ‘roze’ in de plant en gaan ze meer lijken op een reuze versie van het gewone onkruid.
Mardi 1 août 2023
We ontdekten bruine vlekken op een paar bomen.
Pierre Barbieux van BoisdeRhodeBos liet ons weten: Ce sont des maladies fongiques en general. Bouillie bordelaise ou cuivre.
Sophie en Laurent gingen vandaag langs. Laurent stuurde het volgende berichtje:
Oyé oyé jardiniers en herbe! Le jardin est très joli. Bravo à toute l’équipe. Le gazon a été tondu aujourd’hui. Le compost à l’entrée a été déplacé vers le sous-bois sncb pour éviter les nuisances liées à la décomposition. Nous laissons à disposition de la bouille bordelaise préparée dans notre poubelle, ainsi qu’un aplicateur afin de traiter la rouille sur certains fruitiers lorsqu’il fera moins pluvieux. Passez de bonnes vacances. 🌳🍏🏖️
zaterdag 25 juli 2023
Jeanine, een vlijtig bijtje uit onze groep bezorgde een inspirerende tekst over het werk in onze tuin:
Iedere zaterdag om 10 uur gaan we werken naar de tuin .
Rita stuurt een whatsapp en wie kan komt langs .
Ik probeer er iedere week bij te zijn , er kriebelt iets in mij dat mijn drijfveer is .
Vlug snoeischaar , spade , hakje en handschoenen klaarleggen en op weg naar Boesdael .
Ja wij hebben geen tuinhuisje op de wei en moeten iedere keer alles meebrengen .
Het volgend minpunt is alles naar boven dragen : trappen op en sleuren tot de tuin .
Maar dan wordt je overweldigd van rust , geuren en kleuren . Vlug controleren hoe alles gegroeid is en of de slakken niet te veel hebben opgepeuzeld .
Iedere keer zijn we verwonderd dat alles zo veranderd is : ja de tomatenplanten worden sterker , de doorlevende kool is enorm geworden .
Kijk de bessen zijn rijp : gretig gaan we proeven .
De rabarberplant is weer bijgegroeid ! Nochtans hebben sommige onder ons al veel taarten en jam gemaakt . Maar de natuur is niet te stoppen en het werk ook niet .
Aan de slag : planten verzorgen , teveel aan kruiden verwijderen , mulchen , gras maaien ,
insectenhotel controleren , planten, fruit plukken , takkenril herstellen … er is altijd iets te doen . Zo zien we dat iemand een slakrop afgesneden heeft . Waarschijnlijk iemand buiten onze groep , dat waarderen we minder . Als je zo iets doet ga je ook iets in de plaats doen voor de tuin : wieden , maaien …. Zo is er een evenwicht !
Tijdens de droge perioden moeten we sleurden met waterbidonnen om de jonge plantjes te begieten . Oudere planten hebben dat niet nodig , door de dikke mulchlaag is de rijke grond vochtig gebleven . Iedere week ontdekken we iets nieuws.
Onze droom is een waterpoel aan te leggen . Water is zo essentieel voor de vruchtbaarheid.
Willen we medewerkers aantrekken zoals kikkers, padden, egels en nog zoveel andere tuinbewoners, dan is open water nodig . In de permacultuur is water een levend element .
We zijn een echte groep waar ieder zijn talenten tot uiting kan later komen , we vullen elkaar aan .
We respecteren de natuur , de grond , de planten en de insecten .
We besproeien niet , spitten niet , we zorgen voor een succesvolle voedselproductie en biodiversiteit . Zo een tuin biedt een waaier aan kleuren en vormen in elk seizoen .
Dit zijn niet enkel planten maar ook dieren die spontaan de tuin komen bevolken als we maar kost en inwoon geven .
In het midden van de tuin is nu een bloemenweide die we volgend jaar gaan uitbreiden .
Proeven aan blaadjes , bessen en bloemen geeft een heerlijk gevoel .
Kortom onze tuin wordt een heerlijk paradijs , een zekere therapie.
Inmiddels is het al 12 uur geworden , tijd om te stoppen . De tijd vliegt en er is nog zoveel te doen .
Ik kijk al uit naar de volgende zaterdag maar zoals gewoonlijk zal de roep te groot zijn en zal ik zeker in de week eens terugkeren als het weer het toelaat !
Jeanine
3 juli 2023
We hielden onze jaarlijkse evaluatie- en planningsvergadering met een gezellige auberge Espagnole op de tuin.
Zaterdag 1 juli 2023
Sophie, Laurent, Celestin, Grégoir waren aan het werk in de tuin en ontvingen het bezoek van Thomas Boonen, de verantwoordelijke van Natuur en Bos.
Hij had belangstelling voor ons project en vond dat we goed bezig waren
Eind juni 2023
We zijn een paar weken verder en niet tegenstaande er geen update gebeurde, waren we de voorbije weken druk bezig in de tuin.
Woekerplanten verwijderen, planten, door de grote droogte diende een paar planten toch water te krijgen, gras maaien, …
We konden ook oogsten: rabarber, aardbeien, …
Bedankt aan Jeanine, Martine, Gregoir,… die regelmatig langs gaan tijdens de week.
Zaterdag 20 mei hielden we de algemene vergadering van onze VZW.
Deze ging door op hoeve Lansrode bij Eric.
Herman zat de vergadering voor.
Zoals voorgeschreven door het reglement kozen we een nieuw bestuur.
Véronique en Céline blijven lid maar wensen geen deel meer uit te maken van het bestuur. Laurent werd verkozen tot nieuwe voorzitter, Rita als co-voorzitter en Célestin als voorzitter-in-spe.
Gefelicteerd aan de ganse ploeg.
Laurent en Sophie deden tijdens hun reis, toffe ideeën op.Er kwamen al een paar voorstellen naar boven: werken met kruiden en een droogmachine maken,…
Na de vergadering kregen we van Eric een rondleiding door zijn tuin. Alles groeit en bloeit en voorlopig heeft hij geen last van plagen. Hij bezorgt ons nog planten voor onze tuin.
Woensdag 17 mei 2023
Philippe en Luc van Natuurpunt Rode hingen een uilennestkast op. We kijken er naar uit wanneer onze kast bewoners zal hebben. Alvast dikke merci.
Zaterdag 13 mei 2023
Lydie en haar man kwamen langs en hebben een kiwiplant geplant. Didier heeft een goede kennnis van tuinieren en gaf ons een paar tips voor snoeien,… De kiwi’s zullen niet meer voor ons zijn, maar ook dat is permacultuur: werken voor de toekomstige bewoners van onze planeet. Alvast bedankt!
Vrijdag gingen we naar ecoflora in Halle om een reeks planten te kopen die we willen planten volgens het principe van ‘schijnbare chaos’, zoals we bij Yggdrasil zagen.
Bij het beplanten moeten we rekening houden met
- De breedte van een bed mag max 1 m40 zodat we aan de bedden kunnen werken, zonder ze te betreden
- We planten op ‘golven’, niet rechtlijnig zodat insecten verstoord worden
- We gaan op zoek naar goede combinaties. Hiermee wordt bedoeld dat we rekening houden met hoe de volwassen planten er zullen uitzien.
We willen alvast 1 stuk van een bed aanplanten volgens het principe van ‘schijnbare chaos’
We gaan uit van ‘Goede combinatie 1’ uit het boek ‘Combineren in de natuurlijke moestuin van Frank Anrijs pagina 164:
Zo gingen we te werk:
We planten een golf selder (A) . Selder wortelt oppervlakkig , het blad is dondergroen glanzend, en verspreidt een sterke reuk.
Op de middelste golf planten we pastinaak (B). Pastinaak heeft een penwortel die de diepte ingaat en zit onder het niveau van de selder om zijn water en voedingsstoffen te verzamelen. Het blad is breed en lichter van kleur dan de selder.
De onderste golf vulden we op met wortelen ©(C) en ajuin (zaaien) © Wortelen gaan de diepte in en ajuin groeien zeer oppervlakkig. Het loof van de wortelen is fijn en lichtgroen. De pijpjes van de ajuin zijn smal, blauwgroen en groeien vlot door het loof van de wortelen. De geur van zowel de wortelen als de ajuin is sterk, maar mengt zich met elkaar en de geur van selder.
De bovenste holtes (D) worden ingevuld met sla en de onderste met peterselie (E).
Lijkt dit alles ingewikkeld? Geen probleem, kom gerust een kijkje ter plaatse nemen.
Zaterdag 27 april 2023
Waren Jeanine en Grégoire aan het werk.
Ze zaaiden allerlei bloemen in het middenste wilde perk. En verwijderden gras en maakten de lasagnes proper.
Er zitten veel zwarte vliegen in ons tuin: Bibionidae.
De zwarte vliegen zijn een familie uit de orde van de tweevleugeligen, onderorde muggen. Wereldwijd omvat deze familie zo’n 12 geslachten en 1102 soorten. Wikipedia
Wetenschappelijke naam: Bibionidae
Zaterdag 22 april 2023
Was het druk in de tuin!
Onze kleine tuinkabouter was aan de slag. Lenn strooide het gras, dat opa Herman maaide, op de groentenbedden.
Philippe bracht nestkastjes en hing die op. Binnenkort wordt er ook een nestkast opgehangen voor uilen en hielp Guy.
Guy deed zoals gewoonlijk het zware werk: mulchmateriaal opscheppen en over de tuin verspreiden.
Jeanine plantte
- hemerocallis (De bloemen van de daglelie zijn zeer goed eetbaar. Ze zijn fris en knapperig en kunnen licht zoet tot ietwat pittig smaken. Het doet een beetje denken aan frisse ijsbergsla met een ietwat zoetige of juist ietwat pittige smaak. Je kunt ze ook vullen met een mousse, puree of een zachte kaas. De bloemen vormen verder een prachtige versiering in salades)
- en een onderbroek (De onderbroekentest is simpel en efficiënt. Je stopt een (bij voorkeur witte) onderbroek van 100% katoen in de grond en graaft ze twee maanden later weer op. Katoen is een organische stof en wordt dus opgegeten/afgebroken door de micro-organismen in de bodem. Een eenvoudige manier om de mate van activiteit van het bodemleven te kunnen meten!Is jouw onderbroek bijna opgegeten? Proficiat, jouw tuin biedt een thuis aan heel wat bodemdiertjes!Is jouw onderbroek nog intact? Handen uit de mouwen, jouw bodem kan best wat extra leven gebruiken!
Olga ruimde het achterste deel van het voedselbos op en verdeelde het mulchmateriaal.
En Rita… zag dat het goed was
Begin april 2023
Wie ontbreekt op alle foto’s? Lydie natuurlijk, want zij is de fotograaf van dienst.
Jeanine, Martine en Rita gaan van start met de bouw van het insectenhotel.
Sophie en Laurent maakten een lijst van bodembedekkers die we nog nodig hadden. Ze gingen de bestelling ophalen en zaterdag 8 april werd er volop gepland.
Waarmee heeft Guy zoveel plezier?
Eind maart 2023
Het weer wordt stilaan beter. De grond warmt een beetje op. En wij… gaan terug naar buiten
Laurent, Céline en Herman herstellen de takkenwal.
In het voedselbos leggen we paadjes aan. Bedoeling is dat we steeds langs de paadjes lopen en niet meer over de aanplantingen om het bodemleven niet te verstoren.
La réalisation de chemins permettra de ne pas tasser les pareterres, favorisant l’aération du sol et la fertilité de celui-ci.
Hilda en haar echtgenoot maakten een prachtige boog in smeedijzer. Deze zal dienen als steun voor onze druivelaars. Alvast dikke merci!
Merci à Hilda et son mari pour la réalisation de l’arche, qui va permettre aux vignes de grimper. La haie sèche reçoit aussi l’entretien nécessaire à sa bonne stabilité.
Nos plantes pérennes sont aussi à haute valeur nutritionnelle. Leur système racinaire est plus étendu que les annuelles. Elles accumulent ainsi plus de minéraux et le rendent dans l’assiette
11 februari 2023
Rodea bracht ons nogmaals een ganse hoop mulchmateriaal voor op de lasagnes en het voedselbos. We verdeelden al een deel over de lasagnes.
Martine en Jeanine maken plannen voor het bouwen van een insectenhotel en verzamelen het nodige materiaal.
4 en 8 Februari 2023
Na een lange winterstop gingen we begin februari opnieuw van start. We verplaatsten een paar bomen en struiken die niet goed gedijden , snoeiden de frambozenstruiken, begonnen met het herstellen van de droge haag.
We zitten vol energie op er opnieuw in te vliegen.
Het personeel, dat Natuur en Bos inhuurde voor het beheer van het park, was met grove middelen te werk gegaan. Er werden lukraak bomen en struiken uitgerukt…
De nieuwe verantwoordelijke boswachter, Thomas Boonen, zal er op toezien dat het beheer voortaan beter gebeurd.
Zaterdag 12 november was alleen Jeanine van de partij.
Ze vond dit op één van de lasagnes:
Peziza repanda – bleekbruine bekerzwam – La pézize recourbée
est un champignon en forme de coupe qui pousse sur du bois mort et des débris de bois. Sa face interne est d’une couleur brun clair, et ses bords ondulés qui ont tendance à s’affaisser sont souvent de couleur ocre. La face externe de la pézize recourbée est plus claire et possède un aspect craquelé.
Toxicité
La toxicité de la pézize recourbée na pas été bien étudiée, et des recherches supplémentaires sont nécessaires. Cependant, ce champignon est un proche parent de la vénéneuse Peziza vesiculosa , qui peut provoquer des troubles gastro-intestinaux quand elle est consommée. En raison de l’absence de confirmation de l’innocuité de cette espèce, il est préférable de l’éviter également
(texte: Eric Van Campenhout)
Zaterdag 22 oktober 2022
Ook deze zaterdag gingen we door met snoeien en mulchen.
Op onze stapel mulchmateriaal vonden we het volgende:
Onze nieuwsgierigheid was gewekt en bij navraag bleek het om het ‘gewone ijsvingertje’ te gaan. Weer al iets bijgeleerd!
Ce samedi également, nous avons continué la taille et le paillage.
Sur notre pile de matériel de paillage, nous avons trouvé un phenomène curieux.
Notre curiosité a été éveillée et après enquête, il s’est avéré être ‘le doigt de glace ordinaire’. Quelqu’un qui connait le nom correct en Français?
Zaterdag 8 oktober 2022
Gedurende de maand september viel voor de tuin goud uit de lucht. Alles staat terug mooi groen . Zoals elke zaterdag waren we met verschillende tuiniers aan het werk. Rodea had nogmaals groen- en houtsnippers gebracht en dat verdeelden we mooi over de bedden en het voedselbos. Planten werden geinventariseerd en bijgesnoeid. Waar we konden verzamelden we zaad.
Zondag 11 september 2022 van 14 tot 19 uur opendeur ter gelegenheid van 25 jaar Boesdaalhoeve.
Van 16 tot 17 uur: optreden BroeksBandBrothers.
Dimanche 11 septembre 2022 de 14 à 19 heures journée porte ouverte à l’occasion de 25 années Boesdaalhoeve.
De 16 à 17 heures: BroekBandBrothers.
Onder een stralende zon stelden we onze tuin open voor de bezoekers. Er waren veel bewonderende blikken: wat een resultaat nadat we pas 2 jaar geleden begonnen met dit project!
Sous un soleil radieux, nous avons ouvert notre jardin aux visiteurs. Les regards admiratifs étaient nombreux : quel résultat après seulement 2 ans de démarrage de ce projet !
De zomer van 2022 is heet en droog. Maar ondanks alles groeien de planten en groenten goed. Rodea bracht opnieuw mulchmateriaal: hakselhout van eik. Dit voegen we toe aan het voedselbos.
Zaterdag 16 juli 2022
Het gras werd gemaaid en als mulchmateriaal toegevoegd aan de lasagnes.
Zaterdag 9 juli 2022
Rodea bracht ons een ganse vracht met houtsnippers van naaldbomen. Dit materiaal voegen we met de hulp van Guy, toe aan het voedselbos.
Intussen wieden Martine en Rita onkruid en snoeien ze de bramen weg.
Plantdag zondag 27 maart 2022 – journée de plantations 27 mars 2022
Bijzonder was het deze zondag 27 maart zeker … een groot aantal bomen, heesters, eetbare bodembedekkers hebben hun plekje in de tuin gevonden.
En dit onder het oog van een indrukwekkend aantal kinderen, die tijdens de paaseierenraap georganiseerd door de gemeente, eieren kwamen zoeken in de het park van de Boesdaalhoeve. Wijnstokken, goji’s, vijgenbomen, bessen in alle kleuren,… kunnen wortel schieten in ons nest.
Wij danken de leden voor deze mooie ochtend en voor de geboden hulp. Lang leve de lente!
La journée était particulière ce dimanche 27 mars. Un grand nombre d’arbres, d’arbustes, de couvre-sol commestibles ont découvert leur nouvelle place au jardin.
Et ce face à une quantité impressionnante d’enfants chassant les oeufs à Boesdaalhoeve.
Vignes, Gojis, Figuiers, petits fruits de toutes les couleurs, etc ont commencé à prendre racine au nid.
Nous remercions les membres pour cette belle matinée et pour l’aide apportée. Vive le printemps!
Op zaterdag 26 maart 2022 brachten we een bezoek aan de ‘Jardin des fraternités ouvrières’ van Moeskroen.
Dank aan Michel en Ignace dat ze tijd voor ons maakten voor een bezoek aan deze stadstuinbos. Wat een rijkdom op zo een kleine oppervlakte!
We hebben veel geleerd, vooral over het beheer van een tuin op een beperkte oppervlakte, over greffen en zomersnoei, over de kracht van een bodembedekker, het belang van de zorg voor de bodem, het beheer van een zadenbibliotheek van deze omvang,…
De vooruitzichten bij Let’s Plant zijn na dit bezoek nog veelbelovender. We gaan zeker terug …
Nous sommes revenus du Jardin des fraternités ouvrières de Mouscron.
Merci à Michel et Ignace pour les discussions et la visite de la forêt jardin urbaine, tout aussi incroyable que cela puisse paraître.
Nous en avons appris beaucoup, notamment sur la conduite d’un jardin sur surface réduite (portes-greffes, taille d’été), sur la capacité d’un couvre-sol à être antimicrobien et bénéfique pour le système, de l’importance du soin apporté au sol, de la gestion d’une grainothèque de cette ampleur.
Les perspectives à Let’s plant sont, après cette visite, encore plus prometteuses. Nous reviendrons...
Woensdag 23 februari 2022
Eric heeft voor de tuin 2 Toona Sinensis (uiensoepboom). Céline haalt ze op in Lansrode en plant ze in onze tuin.
1 februari 2022
Rodea brengt 2 opleggers met hakselhout
Carlos brengt een hoop snoeisel van grassen
Laurent maakt mooie plakketten met pyrografure om de fruitbomen te markeren.
8 décembre 2021 – plantation des arbres et petits fruits
Les membres ont planté des myrtilles Bluegold (10), des pommiers (4) et poiriers (2) basses tiges sur le parterre sud-est et nord. Ces derniers sont certifiés sous le label « certifruit », et greffés par des artisans greffeurs (provenance pépinière Bertrand Bonnet, Hainaut). Les variétés sélectionnées sont ici endémiques de nos régions pour la plupart, plus résistantes aux maladies, dont la cueillette est espacée, et dont les qualités gustatives sont intéressantes :
–Poirier Jeanne d’Arc (fruit de table ou de cuisson, très parfumé, sucré et acidulé, cueillette en sept.);
–poirier Saint-Rémy (poire à mijoter, réputée pour sa qualité gastronomique, cueillette à la Saint-Remy);
–pommier Reine des Reinettes (fruit croquant, juteux, sucré, acidulé, parfumé, cueillette sept.);
-pommier La paix (pomme aromatique, très sucrée, excellente à croquer, cueillette 2ième quinzaine de sept.);
–pommier Reinette de Waleffe (fruit de dessert 1er choix, variété sauvée de l’extinction depuis le village du Vieux-Waleffe en Hesbaye liégeoise, très bon équilibre sucre/acidité, très bonne conservation, cueillette 1ère quinzaine d’octobre) ;
–pommier Reinette de Chênée (fruit de table, sucrée, arôme particulier et fort, cueillette mi-octobre).
zaterdag 6 november 2021.
Olga, Guy, Eric, Véronique, Sophie, Laurent en Célestin, Céline, Brigitte, Rita
Eric bracht mee – Eric a apporté
Salvia sclarea (muskaatsalie – sauge sclarée)
Apium graveolens (Céleri sauvage – wilde selder)
Beta vulgaris (Bette – warmoes)
Brassica oleracea (Chou kale – boerenkool)
Maimie ??? salade japonaise
Eric beveelt volgende planten aan voor onze tuin – Eric recommande les plantes suivantes pour notre jardin ;
Rosa Canina (hondsroos – ÉGLANTIER COMMUN)
Eleagnus – Eric brengt er 2 mee
origan doré
hosta japonais
oseille
menthe marocaine
pimpernel
ortie royal
ail des ours
alliaire
Veronique bracht pruimenbomen en struiken van goji-bessen mee. Deze werden in het voedselbos geplant.
Laurent hadden vrouwelijke hazelaarstruiken mee
Brigitte bracht aardbeiplanten
De Ph waarde in de tuin is (te) laag voor fruitbomen. Laurent stelt op aanbeveling van ‘de Linde’ voor om ons perceel te bekalken. Een vriendin van Céline, die een permacultuurtuin heeft bekalkte haar tuin ook. Volgens Eric is dit niet nodig, zelfs slecht voor het bodemleven. Als oplossing gaan we als experiment 1 deel van het voedselbos bekalken. Het resultaat evalueren we binnen 5 jaar.
La valeur Ph dans le jardin est (trop) faible pour les arbres fruitiers. Laurent propose sur la recommandation de ‘de Linde’ de chauler notre parcelle. Solubilité carbonique: 7.5, Potentiel neutralisant 50%, coccolithes, chaux naturellement riche en oligo-éléments, Bio, DCM. Une amie de Céline, qui possède un jardin de permaculture, a également chaulé son jardin. Selon Eric, ce n’est pas nécessaire, même mauvais pour la vie du sol. Comme solution, nous allons chauler 1 partie de la forêt comestible à titre expérimental. Nous évaluons le résultat dans un délai de 5 ans.
We brengen een bezoek aan het perceel grenzend aan de tuin. We moeten hier meer licht en lucht inbrengen. In principe doen we dit volgende week. Eric weet woensdag of hij vrij is. Zo ja, sturen we een whatsapp met de vraag om snoeischaren mee te brengen.
Nous visitons la parcelle adjacente au jardin. Nous devons apporter plus de lumière et d’air ici. Normalement, nous le ferons la semaine prochaine. Eric saura mercredi s’il est libre. Si c’est le cas, nous enverrons un WhatsApp avec la demande d’apporter des sécateurs.
Onze opendeur op 12 juni 2021 was een succes!
Ans et Sophie ont fait une chronologie. La chronologie peut être trouvée ici.
Een 50-tal geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen, benieuwd naar ons verhaal: ze vroegen uitleg rond permacultuur, luisterden geboeid naar onze toekomstplannen, proefden van onze zelfgemaakte kruidenrecepten en de kinderen leefden zich uit met de ludieke opdrachten op het terrein.
Ce que nous retenons principalement de cette journée, c’est que les gens cherchent un moyen de contribuer à la durabilité et d’apprendre les uns des autres et les uns avec les autres et de préférence dans un contexte social et informel… C’est exactement ce que nous espérons réaliser avec notre projet.
Hou ons in de gaten voor toekomstige activiteiten! Aarzel zeker niet even te passeren langs het terrein en ons aan te spreken… Zaterdag voormiddag wordt er gewerkt en vind je dus meestal iemand van ons team! Helpende handen zijn ook altijd welkom!
Gardez un œil sur nous pour les activités futures! N’hésitez pas à passer par le terrain et à vous adresser à nous… Le travail du samedi matin est terminé et vous trouverez généralement quelqu’un de notre équipe! Les mains secourantes sont également toujours les bienvenues!
Als extraatje een paar gesmaakte receptjes 😉:
Vlierbloesem-amandelkoekjes
Dit heb je nodig voor 8-10 koekjes: de bloemen van een grote scherm vlierbloesem, zonder steeltjes – 50 gram geschaafde amandelen – 50 gram ruwe rietsuiker – 20 gram bloem – 10 gram roomboter – 1 ei, losgeklopt – snufje zout – 10 gram water Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng de amandelen met de bloem en de suikers. Smelt de boter maar laat deze niet bruin worden. Giet de gesmolten boter samen met het water en het zout en het ei bij de amandelsuiker en meng. Zet het beslag even weg. Pluk ondertussen de bloemetjes van de steeltjes en meng daarna de bloemen door het beslag. Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg hierop, met afstand van elkaar, gelijke bergjes beslag. Maak ze eventueel plat met een natte vork. Bak ze 15 minuten in de warme oven.
Biscuits fleurs de sureau, amandes
C’est ce dont vous avez besoin pour 8-10 biscuits: les fleurs d’une grande fleur de sureau à écran, sans tiges – 50 grammes d’amandes rasées – 50 grammes de sucre de canne brut – 20 grammes de farine – 10 grammes de beurre – 1 œuf, battu – pincée de sel – 10 grammes d’eau Préchauffer le four à 170 degrés. Mélanger les amandes avec la farine et les sucres. Faites fondre le beurre mais ne le laissez pas brunir. Versez le beurre fondu avec l’eau et le sel et l’œuf dans le sucre d’amande et mélangez. Rangez la pâte pendant un certain temps. Pendant ce temps, cueillez les fleurs des tiges, puis mélangez les fleurs dans la pâte. Garnissez votre plaque à pâtisserie de parchemin de cuisson et placez des piles égales de pâte les unes sur les autres, à distance les unes des autres. Si nécessaire, aplatir-les avec une fourchette humide. Faites-les cuire au four chaud pendant 15 minutes.
Cake met rozemarijn
Ingrediënten
160 g zachte boter
140 g suiker
2 eieren
200 gram zelfrijzende bloem
2 theelepels vanille extract
3 takken rozemarijn
4 eetlepels melk
Werkwijze
Oven voorverwarmen op 170 graden. Was de rozemarijn en hak de blaadjes fijn. Roer boter, rozemarijn en suiker tot een romige massa. Voeg de eitjes en de bloem bij de massa en meng alles goed door elkaar.Voeg het vanille-extract en de melk toe.
Meng alles goed tot een luchtige massa
Verdeel het deeg in kleine vormpjes (voor aperitief) of bak het in een grote vorm.
De baktijd is afhankelijk van de grootte van het gebak. Je kan ( zelfgemaakte) vanillesuiker gebruiken i.p.v. vanille extract.Je kan bloem met 8 g bakpoeder mengen .Je kan Parmezaanse kaas of grana toevoegen: hartiger.
Gâteau au romarin
ingrédients
160g de beurre tendre
140 g de sucre
2 œufs
200 grammes de farine autolevante
2 cuillères à café vanille extrait
3 branches de romarin
4 cuillères à soupe de lait
Procédure
Préchauffer le four à 170 degrés. Lavez le romarin et hachez finement les feuilles. Incorporer le beurre, le romarin et le sucre dans une masse crémeuse. Ajouter les œufs et la farine à la masse et bien mélanger.Ajouter l’extrait de vanille et le lait.
Mélangez bien le tout à une masse aérée
Divisez la pâte en petits moules (pour l’apéritif) ou faites-la frire en grande forme.
Le temps de cuisson dépend de la taille de la pâtisserie. Vous pouvez utiliser du sucre vanille (fait maison) au lieu de l’extrait de vanille.Vous pouvez mélanger la farine avec 8 g de levure chimique. Vous pouvez ajouter du parmesan ou du grana: plus savoureux.
samedi 1 mai 2021
On travaille en cette journée fériée, bien habillés malgré la journée du jardinage nu! ;
Nous officialisons l’Association “Let’s plant in Rode” par la signature des documents administratifs, ainsi que la charte. La réunion se veut solennelle. Elle est conduite avec brio et professionnalisme par Herman. Le crémant marque aussi l’évènement. Les membres sont heureux en ce jour symbolique;
Nous transportons les plants de chez Eric vers le terrain, mais avant: petite dégustation d’un des premiers pains à l’épeautre qu’Eric et son mentor ont cuisinés avec le four à pain restauré de Lansrode. hmm… c’est délicieux;
Les plants de légumes pérennes semés il y a quelques semaines sont plantés dans les ados (coquelicots, chénopode, bette maritime, consoude). Nous attendons pour les oeillets d’inde car les nuits sont encore trop fraîches;
Les plants d’Eric sont plantés dans la nouvelle forêt-jardin (Epiaire, fraise des bois, aspérule odorante, lamier blanc, lierre terrestre, menthe, chénopode chinois)
vendredi 30 avril 2021
visite de Céline, Sophie et Laurent chez Eric pour choisir les plants à planter le lendemain
zaterdag 24 april 2021
De haag werd verder afgewerkt en Laurent en Célestin maakten een poortje.
Eric maaide het gras, we verspreidden dit over de verschillende lasagnes waar al geplant werd.
We verwijderden het storende onkruid.
We mogen mits het plaatsen van een teller op de waterslang, water nemen bij een buur uit de teetlaan. Leuk!
16 april 2021
Herman en Rita werken voort aan de droge haag. We konden de machinale grondboor lenen van Eddy Demunter. Michel Neuckens hielp ons op weg om de machine aan de praat te krijgen. Daarna schoten de werken goed op. Rita, Ans en Niels vulden de openingen op met allerhande materiaal dat reeds verzameld was en dat we nog vonden in het park.
28 maart 2021
Laurent maakt stokken voor de takkenwal en maakt een begin met de takkenwal.
Hij gaat manueel van start: met ijzeren staaf plantgat maken en wrikken zodat een groter plantgat ontstaat. In dit plantgat wordt de stok ingeklopt.
Zaterdag 21 maart 2021
We werkten verder aan de tuin: de houtsnippers die geleverd werden, werden op het terrein verspreid, we begonnen met de takkenwal en hebben onder de kundige leiding van Laurent gezaaid (met aangepast plantmachientje).
De eerste planten op de lasagnes werden geplant.
2x myrrhis odorata
1x Angelica archangelica
3x Astache foeniculum
3x Valeriana officialis
2x poireau perpetual
2x rhubarb
2 rozelaars
Fraises fragaria vesca ‘white soul’
Wat ons opvalt is hoe vochtig het is onder de heuvelruggen. We maakten een kleine opening, daar kwam de plant in, met een beetje potgrond errond en daarna werd de opening zorgvuldig dicht gemaakt.
Zaterdag 6 maart 2021
De website is bijna klaar. Er zijn delen in het nederlands en delen in het frans. Dit heeft voor- en nadelen. Céline stuurt uitnodiging op Letsplant voor zaterdag 13/3 en vraagt aan de andere deelnemers wat zij vinden van de website.
De afspraak op 14/3 met Life Terra gaat niet door. Ons project is te klein. Eric betaalde 614 euro voor de planten op het terrein. Hij probeert dit nog te recuperen van Life Terra. Anders vergoeden wij hem.
Op zaterdag 20 maart gaan we opnieuw naar Lansrode. Dan geeft Eric een exposé over ‘edible landscape’. Creating a Beautiful and Bountiful Garden with Vegetables, Fruits and Flowers“.
Er liggen veel uitwerpselen van oa honden op ons voedselbos. Wat kunnen we hieraan doen? Eventueel een afsluiting met kastanjehout. Hoogte ongeveer 80 cm. We kijken uit voor de prijzen en of dit kan voor Natuur en Bos.
Rita vraagt aan Liesbet Vermaelen van de Boesdaalhoeve of we ergens een plaatsje krijgen voor ons tuinmateriaal (kruiwagen, schoppen,…).
Zaterdag 6 februari 2021
finalisation de la charte et des statuts chez Eric
Zaterdag 17 februari 2021
Ados intérieur
Donderdag 18 februari 2021
Formation sur le sol chez Eric
Zaterdag 20 februari 2021
1er Semis chez Eric et recensement des plantes à repiquer la semaine suivante
Zaterdag 27 februari 2021
repiquage de plants (framboisiers, fraises des bois) depuis chez Eric vers Boesdaal, construction des ados intérieurs, discussions diverses, bonne humeur 🙂
Op zaterdag 23 januari 2021
werden de eerste 28 bomen en struiken geleverd en geplant.
Denomination | Benaming | Aantal/ Nombre | |
Nashis | Zandpeer of Aziatische peer | Pyrus pyrifolia | 4 |
Murier noir | Zwarte moerbei | Morus nigra | 2 |
Murier blanc | Witte moerbei | Morus alba | 2 |
Figuiers | Vijgenboom | Ficus carica | 2 |
Olivier automne | Herfstolijfboom | Elaeagnus umbellata | 5 |
Sorbier | Lijsterbes | Sorbus | 1 |
Kakis | Kaki | Diospyros kaki | 2 |
Cornouillers | Kornoelje | Cornus | 4 |
Argousier Femelle | Vrouwelijke duindoorn | Hippophae rhamnoides | 4 |
Argousier male | Mannelijke duindoorn | Hippophae rhamnoides | 2 |
We planten de eerste bomen.
Laurent zorgde voor pralin. Dit is een mengsel van koeienmest, water, grond en teelaarde. De bomen worden er in gedoopt vooraleer we ze planten.
We klinken op de eerste planten en het nieuwe jaar
Zaterdag 5 december 2020
Eric heeft 1000 bomen die ergens geplant moeten worden. Hij gaat naar Pierre van Bois de Rode om afspraken te maken. Deze moeten voor het einde van het jaar gepland worden !?
We werken de buitenste percelen af en 1 binnencirkel.
Er kwam een koppel met quad en aanhangwagen bladeren leveren. Celine kent hen via via. Het is een heel handig wagentje. NIet te groot, maar groot genoeg. We mogen indien nodig nog beroep op hen doen. Een telefoonnummer dat we zeker moeten bewaren.
We (céline) maken een nieuwe Whatsapp groep zodat we alle helpers vlot op de hoogte kunnen brengen.
Rond 12u30 stoppen we de werken.
Oct-dec 2020
préparation du terrain. Nous avons collecté cartons, feuilles et broyat de bois afin d’apporter un surplus de matière organique sur les zones que nous souhaitons planter. Il y a 3 zones pour la plantation d’arbres ainsi que 3 buttes pour l’accueil de plantes vivaces. Dans cette phase de préparation du terrain nous visons essentiellement à apporter des matières carbonées et azotées qui seront sources de nutriments pour les futures plantations.
Dinsdag 1 december 2020
Rodea bracht een 40-tal zakken met bladeren.
Ossain, Véronique, Rita en Herman brachten ze naar boven.
Maandag 30 november 2020
Sophie en Rita waren aanwezig op vergadering Tomorrode.
We stelden ons project voor. Ook hier was er veel interesse. We legden interessante contacten.
Zondag 22 november 2020
We laten ondanks corona toch de opendeurdag doorgaan. We laten de mensen vooraf een uur reserveren om langs te komen. De reacties zijn allemaal positief. Er kwamen toch een 20-tal mensen langs. We hebben al een ganse lijst met contactpersonen.
Woensdag 25 november 2020
We ontvangen het contract van Natuur&Bos.
Sophie maakt afspraken met Rodea voor het bezorgen van bladeren en houtsnippers. Rodea deponeert ze op de weg beneden aan ons terrein.
Zaterdag 21 november 2020
We huren een hakselaar bij Meerts, voor takken tot 12 cm. In de voormiddag ging alles goed. We leggen allemaal (Celine, Veronique, Sophie, Laurent, Rita en Herman) 50 euro bij mekaar om de kosten te dekken. In de namiddag blokkeert de hakselaar en krijgen we hem niet meer aan de praat. Meerts biedt zelf aan dat we hem bij een volgende gelegenheid gratis kunnen gebruiken.
woensdag 21 oktober 2020
Eric Van Campenhout maakt plan met permacultuur
Laurent Vivegnis en Sophie Terrace worden ook lid van de stuurgroep
Prachtig plan – Pierre van Rode Bos vult voorstel voor planten aan.
3/7/2020
Bezoek terrein Boesdaalhoeve met Pierre Kestemont